Cuarteto Quiroga

Turina
La oración del Torero
Mozart
Strijkkwartet nr. 15 KV 421 (417b)

- - - youtube - - - Van Baerle trio - - - youtube - - -en zangpedagoog. De keren dat deze bas-bariton in
eigen land te horen is, zijn schaars. Maar áls hij er is, dan
kun je rekenen op een bijzondere muzikale ervaring. Hij
heeft zijn hart verpand aan de l9de-eeuwse romantiek.
In dit concert met liederen van Schubert kan hij zich dan
ook volledig uitleven.
Zijn vaste begeleider en pianist Rudolf Jansen won in
1965 de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 de Zilveren
Vriendenkrans van het Concertgebouw. Naast zijn solocarrière
als pianist is Jansen zich steeds meer gaan richten
op liedbegeleiding en kamermuziek. Hij heeft etteljke
malen bij de GMV geconcerteerd als begeleider van o.m.
Elly Ameling en Christiane Oelze. Behalve Robert Holl begeleidt
hij regelmatig zangers als Andreas Schmidt, Monica
Groop, en Margriet van Reisen. Begin april 2011 gaf hij
samen met Robert Holl ‘de Mahler en Schubert Masterclass
2011’ in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Vele grammofoon
en cd-opnamen met liederen en kamermuziek van
beiden zijn bekroond.

Het Spaanse strijkkwartet Cuarteto Quiroga ontleent zijn naam aan landgenoot Manuel Quiroga Losada, begin vorige eeuw een van de beste violisten in Europa. Het heeft zich gevestigd als een van de meest dynamische en unieke strijkkwartetten van onze tijd en krijgt internationale bijval voor hun onafhankelijke en originele benadering van het strijkkwartet repertoire. Het ensemble, in 2003 opgericht, maakte in ons land furore tijdens de Zeister Muziekdagen 2016. Het had al gespeeld in de belangrijkste concertzalen, en een waslijst aan prijzen gewonnen bij internationale festivals.

«A beautiful tone combined with an unblemished technique […] every detail in the score is faithfully reproduced» (The Strad).

Momenteel is het kwartet ensemble-in-residence van de Fundación Museo Cerralbo in Madrid, waar het het volledige opus 20 van Haydn heeft uitgevoerd, de Haydn-kwartetten van Mozart en alle strijkkwartetten van Kurtág. Hun cd met muziek van Haydn, Webern en Sollima op het Nederlandse COBRA-label wordt geroemd door de internationale pers. Daarna verscheen nog een cd met werk van componisten van de Tweede Weense School, gevolgd door cd's met werken van Brahms en de Spaanse componisten Turina en Granados.