Nicolas Altstaedt

cellosonate 3 in A op. 69
cellosonate 4 in C op. 102/1
cellosonate 5 in D op. 102/2

Dit concert is afgelast vanwege de Coronamaatregelen.

Nicolas Altstaedt en Alexander Lonquich spelen tijdens dit concert alle vijf de cellosonates van Beethoven. Een must voor iedere celloliefhebber.

Slechts een relatief klein deel van Beethovens oeuvre bestaat uit werken voor cello en piano, maar de vijf die hij componeerde zijn van uitzonderlijke kwaliteit. De eerste twee cellosonates schreef hij voor de briljante broers Jean-Pierre en Jean-Louis Duport. Bij de derde sonate was Beethoven al zo goed als doof. De laatste twee markeren zijn latere periode: spiritueler, donkerder en dramatischer.

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt is een van de belangrijkste Beethoven-vertolkers. In 2015 ontving hij op het Beethovenfest in Bonn de Beethoven Ring voor zijn interpretaties van de vijf cellosonates. In Nederland is Altstaedt vaste gast bij de Cellobiënnale in Amsterdam. Met pianist Alexander Lonquich vormt Altstaedt een vast duo.