Quatuor EbèneQuatuor Ebène

 


Concert 3 | maandag 11 december 2017

Quatuor Ebène

Pierre Colombet, viool
Gabriel le Magadure, viool
Marie Chilemme, altviool
Raphael Merlin, cello

Haydn
Strijkkwartet Op. 76/2 “Kwinten”
Fauré
Strijkkwartet Op. 121
Beethoven
Strijkkwartet Op. 74, "Harp kwartet”

› Bestel kaarten

 

Zij zijn opnieuw bij ons, tien jaar nadat zij overrompelend het 100-jarige jubileumseizoen van de GMV afsloten!
Lenneke studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en volgde lessen bij o.a. Robert Holl, Hans Hotter en Elly Ameling. In 2002 won zij op het Vocalisten Concours in Den Bosch maar liefst vijf prijzen, waaronder de eerste en de publieksprijs.
Thom Janssen rondde zijn pianostudie in Utrecht cum laude af en heeft daarna een succesvolle carrière opgebouwd, gespecialiseerd in liedbegeleiding. Onder meer begeleidde hij masterclasses van Elly Ameling. Hij is docent aan het Haags Conservatorium en al vele jaren de vaste begeleider van Lenneke Ruiten. 
Elly en Thom hebben samen een cd opgenomen met Frans repertoire (‘Mélodies Françaises’) die wekenlang op de eerste plaats stond in de TROS Top 50 klassiek. Daaruit zal een heerlijke selectie klinken, afgesloten met de onvergetelijke Letzte Lieder van Richard Strauss.

Het komt opnieuw bij ons, dit ongelooflijk veelzijdige Franse strijkkwartet dat momenteel een van de meest creatieve ensembles in de internationale kamermuziek is. Het beweegt zich soepel van klassieke muziek naar jazz en speelt met een absolute controle over klank en vorm, zonder aan elegantie te verliezen. Het viertal is herhaaldelijk onderscheiden. Zijn fraaie naam dankt het kwartet aan het ebbenhout dat wordt gebruikt bij de bouw van veel strijkinstrumenten. In 2004 won het het ARD Concours in München, het werd opgenomen in het BBC New Generation Artists Scheme (2006), won Grammy Awards voor de strijkkwartetten van Debussy, Ravel, en Fauré, en de vier waren ‘Artists in Residence’ in Wigmore Hall – om maar enkele hoogtepunten te noemen. Hun onvergetelijke Amerikaanse tournee van 2016 was zo succesvol dat hij meteen dit voorjaar is herhaald.

 

De eerste cd’s met werken van Haydn en met de eerste drie kwartetten van Bartók verschenen bij Harmonia Mundi, en sinds 2009 heeft het kwartet een exclusiviteitscontract met Virgin Classics.