Meccore Quartet  Foto: Arkediusz Berbecki

Strijkkwartet nr. 3
F. Schubert
Strijkkwartet nr.16, D 887

Dit Poolse kwartet, opgericht in 2007, is volgens niemand minder dan Günter Pichler van het Alban Berg Quartet: “zonder twijfel het beste Poolse kwartet ooit, en hun uitvoeringen blijven onze harten beroeren”. Het heeft vanaf zijn oprichting tot genoegen van vele muziekliefhebbers op allerlei Europese en Amerikaanse podia gespeeld en diverse prijzen gewonnen in kamermuziekfestivals in verschillende Europese steden. Naast hun optredens geven de leden van het kwartet les aan de Paderewski Muziekacademie in Poznan en de Chopin Muziekuniversiteit in Warschau.

Het kwartet is trots op zijn afkomst, en brengt daarom naast het laatste strijkkwartet van Schubert ook twee strijkkwartetten van twee belangrijke Poolse componisten van de 20e eeuw: het tweede strijkkwartet van Karol Szymanowski uit 1927 - weliswaar modernistisch, maar nog met laatromantische aspecten; en het virtuoze derde strijkkwartet van Krzysztof Penderecki (2008), getiteld “Leaves from an Unwritten Diary”.