Brodsky Quartet foto: Martina Simkovicova

At the Grave of Beethoven
F. Mendelssohn
Strijkkwartet op. 80

Wederom komt het befaamde Brodsky Quartet naar Groningen. Dit Britse strijkkwartet heeft sinds zijn oprichting in 1972 meer dan 2000 concerten gegeven over de hele wereld, en zich een vooraanstaande plaats verworven in de internationale kamermuziek. Zijn nieuwsgierigheid en zijn onderzoek van de kamermuziek hebben dit kwartet op vernieuwende wegen gebracht in hun grote en diverse repertoire, en geleid tot vele prijzen. Het kwartet speelt zelfs een rol in de popmuziek door samenwerking met Björk, Sting, Paul McCartney en Elvis Costello. Het Brodsky is ook bekend door zijn opnamen van strijkkwartetten van Beethoven, Tsjaikovsky, Janáček, Zemlinksy, Sjostakovitsj en Britten.

Sinds 2007 is de primarius de Brits-Nederlandse violist Daniel Rowland, geboren in Londen en sinds zijn derde opgegroeid in Twente (zijn vader, dirigent en componist David Rowland, was docent aan het Twents Conservatorium in Enschede). Met uitzondering van celliste Jacqueline Thomas speelt het kwartet staande, omdat dit volgens hen de levendigheid en alertheid bij het spel ten goede komt. “In memoriam” is de titel van dit programma met werken die zijn geschreven ter nagedachtenis en verwerking van een afscheid.

Deze in Rusland geboren (1985) violiste studeerde aan de Gnessin Staatsacademie voor Muziek in Moskou alvorens ze met haar familie naar Engeland verhuisde. Zij won vele prijzen, waaronder de Royal Philharmonic Society Young Artist Award 2010, de Borletti-Buitoni Trust en een Classical BRIT Award. Haar Anselmo Bellosio viool (ca. 1775) ontving zij van Georg von Opel. Ze soleerde onder prominente dirigenten als Valery Gergiev en zij dirigeert zelf ook. Actief in de kamermuziek geeft Alina Ibragimova regelmatig recitals met haar vaste partner - sinds 2005- de pianist Cédric Tiberghien.
Cédric Tiberghien, geboren in 1975, is één van de meest verfijnde pianisten. Zowel als solist met 50 Concertos in zijn repertoire én als kamermusicus met o.a.het Ysaÿe Kwartet en het Psophos Kwartet heeft hij internationaal zijn sporen verdiend.
The Times schreef na één van hun gezamenlijke concerten: “Both of these players have the potential to conquer the world”.