Jerusalem Quartet speelt Brahms op. 51 nr. 1

Kyril Zlotnikov, cello

Strijkkwartet nr.1 op. 51
J. Brahms
Sonate No. 2 voor Piano en Klarinet (Altviool) op. 120 2 (Ori Kam & Matan Porat)
Strijkkwintet op. 111 - Tomoko Akasaka, altviool

Het Jerusalem Quartet is absolute wereldtop, geprezen om zijn passie, precisie en warmte. Sinds zijn debuut in 1996 werkt het kwartet aan een volle klankkleur met een perfecte balans tussen de hoge en lage stemmen. De leden van het kwartet bezochten al tijdens hun studie de masterclasses van de beroemde Zeister Muziekdagen, en zijn daar nu al vele jaren vaste gasten. Primarius Pavlovsky is daarvan bovendien artistiek directeur geworden.

NRC Handelsblad schreef: “Bij het Jerusalem Quartet vergeet je bijna dat er vier musici spelen. Als één organisme zingt het kwartet met een prachtig sonore klank en uitgebalanceerde frasen. Voorbeeldiger teamwork is nauwelijks denkbaar.” The Times: “Passion, precision, warmth, a gold blend: these are the trademarks of this excellent Israeli string quartet.” Gramophone: “Few command Brahms’s string quartet the way the Jerusalem do”. No need to say more! Geen wonder dat de GMV dit kwartet al driemaal eerder naar Groningen heeft gehaald.

Matan Porat, geboren in Tel Aviv, studeerde af aan de Julliard School in New York en ontwikkelde zowel als pianist én componist een geheel eigen geluid. Hij treedt op als solist met gerenommeerde orkesten en als kamermusicus tijdens vooraanstaande festivals. Bij dit concert begeleidt hij Ori Kam, de altviolist van het Jerusalem Quartet.

Tomoto Akasaka, de Japanse altvioliste, wordt gewaardeerd om haar charisma en uitmuntende optredens als solist en kamermusicus. Zij trad eerder op met het Jerusalem Quartet tijdens de Zeistermuziekdagen 2018.

Dit is het eerste concert van het Brahms-weekend dat zich op zaterdag 9 en zondag 10 maart afspeelt in de Kleine Zaal van De Oosterpoort.