Pavel Haas Quartet

Strijkkwartet nr. 5 Sz 102
Beethoven
Strijkkwartet nr. 12 in Es op. 127

Dit Tsjechische strijkkwartet was in 2013 ook bij de GMV te gast, waarbij het grote indruk maakte op ons publiek met zijn warme spel en Slavische hartstocht. Het ensemble is in 2002 opgericht door vier jonge musici en door hen vernoemd naar hun landgenoot Pavel Haas, een Tsjechische componist en leerling van Leoš Janáček, die is omgekomen in Auschwitz.

Sinds de opname van hun eerste cd in 2007 regent het onderscheidingen en lovende kritieken. Het kwartet wordt internationaal geprezen als een van de beste strijkkwartetten ter wereld. Het is dan ook uitgenodigd door de belangrijkste podia ter wereld, zoals Carnegie Hall in New York en het Konzerthaus in Wenen.

In 2011 won het kwartet de Grammy voor ‘Chamber Music’, en het heeft daarna nog vier Grammy’s gewonnen, een uitzonderlijke prestatie.

Concert in samenwerking met De Oosterpoort.

De grootste bariton van ons land, zo mag Henk Neven zich gerust noemen sinds hij de Nederlandse Muziekprijs op 16 april 2011 in ontvangst mocht nemen. Henk Neven (1976) studeerde in 2003 ‘met de hoogste onderscheiding’ af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig. In 2002 behaalde hij ‘met onderscheiding’ het diploma van De Nieuwe Opera Academie. Hij volgde masterclasses bij onder andere Graham Johnson, Graham Clark, Rudolf Jansen, Hartmut Höll, Jard van Nes en Henk Smit en Robert Holl. De ster van bariton Henk Neven rijst snel, in binnen- en buitenland. Zijn kracht schuilt in de schoonheid van zijn stem. Die is vol, warm en soepel. Niet zo verwonderlijk, want de succesvolle bariton zingt net zo gemakkelijk aria’s uit de Matthäus Passion als een wereldpremière van eigentijdse muziek.
Aan de vleugel zit zijn vaste begeleider Hans Eijsackers. “The most sensitive partner, matching Neven in responsiveness” (Gramophone). Pianist en multitalent Hans Eijsackers is onder meer Professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf en dus de ideale muzikale partner. Het duo brengt een programma met Spaanse liederen, in september 2015 op CD opgenomen. Op het programma staat ook het lied ‘Pierrot’ op tekst van de dichter C.J. Kelk, van de Groningse hoogleraar en componist Wim Aerts.